Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 18:59 - Ватиканът и случаят Ричард Уилямсън
Автор: revisionist Категория: Политика   
Прочетен: 3139 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2009 14:23


Папа Бенедикт XVI: Отричането на Холокоста е “недопустимо”

13.02.2009 09:18
Папа Бенедикт XVI заяви, че отричането на Холокоста е „недопустимо“, предаде Франс прес. Папата се опита да успокои недоволството на евреите по цял свят, след като отмени отлъчването от църквата на епископ, отричащ Холокоста.

„Всякакво отричане или омаловажаване на това ужасно престъпление е напълно неприемливо“, заяви той пред еврейски духовни водачи от американски произход. 81-годишният понтифик потвърди отдавна отлаганите си планове за първото си посещение в Израел в качеството си на върховен глава на католическата църква, което вероятно ще се проведе през май. Три седмици по-рано папата предизвика недоволство с решението си да приеме обратно в лоното на църквата ултра-консервативния епископ Ричард Уилямсън. Уилямсън твърди, че никакви евреи не са загинали в нацистките газови камери. Три дни преди решението, шведска телевизия излъчи негово интервю, в което той потвърди отхвърлянето си на Холокоста. Коментарите предизвикаха буря от недоволство, като германския канцлер Ангела Меркел осъди решението на папата.

„Римокатолическата църква е дълбоко и необратимо ангажирана с отхвърлянето на всички прояви на антисемитизъм и с изграждането на добри и продължителни отношения между нашите две общности“. Представители на Израел и еврейската общност в Америка приветстваха изявлението на папата. Миналата седмица Ватиканът призова Уилямсън да се откаже от изявленията си, но той заяви само, че ще преразгледа историческите данни.

Предшественикът на Бенедикт XVI, Йоан-Павел II, отлъчи от църквата Уилямсън и трима други последователи на традиционалиста Марсел Лефевр. Тяхното сепаратистко движение отхвърля декларацията Nostra Aetate, с която се слага край на църковната доктрина, според която евреите са отговорни за убийството на Исус Христос. За четирите си години във Ватикана, папата успя да предизвика недоволството на мюсюлманите, индианците, поляците, хомосексуалистите и дори учените.

Сред четиримата ултраконсервативни епископи от т.н. Братство на Пий, чието отлъчване от църквата бе отменено сега от Бенедикт, е и англичанинът Ричард Уилямсън, който публично отрича Холокоста.

Папа Бенедикт ХVІ иска единство. Но на каква цена? Вярно е, че отговорните лица в Братството на Пий побързаха да се дистанцират категорично от изявленията на епископ Уилямсън, който отрича съществуването на газовите камери и снижава броя на изтребените от нацистите евреи от 6 милиона на "200 до 300 хиляди".

Антисемитска посока

През миналата година обаче Уилямсън бе добре дошъл гост сред последователите на братството. Той ръкополагаше свещеници, разговаряше и убеждаваше вярващите, публикуваше редовно в месечното списание на сдружението. Така че да се говори сега, че останалите в Братството на Пий не знаели нищо за възгледите на този човек, е просто лъжа.

Истината е, че повечето братя на Пий гледат в същата антисемитска посока. В интернет страницата на братството може да се прочете например, че "сега във Ватикана се търси трескаво решение, за да се склони глава пред могъщите еврейски центрове на влияние, които са в състояние да прекършат дори папите". Братството на Пий винаги е твърдяло, че евреите не могат да бъдат нашите "по-стари верски братя"; те били по-скоро виновни за богоубийството.

От покаяние няма и следа

"Всякакво сближение е изключено, докато Рим се стреми към диалог и помирение с другите религии." Папата би трябвало добре да познава тази позиция, която стои в пълно противоречие с принципни постановки на Втория ватикански събор.

Последователите на Братството на Пий не проявяват никакво покаяние, нито пък искрено желание за интегриране в католическата църква. По-рано тази седмица Бенедикт апелира към братята на Пий да отвърнат с дела на неговия помирителен жест. Но той ще има дълго да чака. Защото който в продължение на 20 години е проповядвал едно човеконенавистно учение, той няма да промени вярата си от днес за утре.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: revisionist
Категория: Политика
Прочетен: 361112
Постинги: 25
Коментари: 153
Гласове: 128
Архив