Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 19:03 - Отричащи холокоста се събраха в Иран
Автор: revisionist Категория: Политика   
Прочетен: 2773 Коментари: 0 Гласове:
0



Израел нарече научната конференция в Техеран “безумен феномен” и призова към действия срещу нея

Робърт Тейт*

В понеделник и вторник иранската столица стана домакин на двудневна международна конференция, посветена на въпросите около холокоста. Сред присъстващите бяха изтъкнати радикални равини, отричащи официалната версия, някои непреклонни опоненти на държавата Израел и дори бивш шеф на Ку-Клукс-Клан. Откритият форум имаше за цел да подкрепи иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който беше заявил, че избиването на шест милиона евреи от нацистите е някакъв мит.
Мероприятието беше организирано от Министерството на външните работи на Иран и протече под надслов "Преглед на холокоста: глобалната визия". Висши политически служители го определиха като научна конференция, обаче израелският министър-председател го заклейми като "безумен феномен". Намиращият се в Берлин по същото време Ехуд Олмерт дори настоя Германия да прекрати дипломатическите си отношения с Техеран.
Министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки упорито отстояваше позицията си, че мероприятието е било необходимо, за да се противодейства на съществуващата липса на свободно слово в западните държави по въпросите за холокоста, която се използва, по думите на ирански официални лица, за


да се оправдава потисничеството на Израел над палестинците


"Днес хората, които претендират, че са против нацизма, разполагат с нагледен пример за колонизиране и проява на расизъм", посочи министър Мотаки. "Причината, заради която организирахме тази конференция, беше да се създаде атмосфера, сред която да могат да бъдат изложени различни становища относно един исторически въпрос. Ние не преследваме за цел нито отричането, нито защитаването на холокоста", допълни той.
Претенциите за чисто научния характер на събирането обаче бяха поставени под въпрос заради миналото на някои от 67-те чуждестранни представители от 30 държави, включително Великобритания. Сред гостите бяха Дейвид Дюк - бивш Велик Дракон на американския Ку-Клукс-Клан, професор Робер Форисон - французинът, чиито научни титли бяха отнети заради писанията му против холокоста, и г-жа Мишел Ренуф - един от сътрудниците в Лондон на британския писател Дейвид Ървинг, който по настоящем изтърпява присъда в затвора в Австрия, заради отричане на холокоста.
Група радикално настроени против ционизма равини от организацията "Евреи, обединени срещу Израел", които оспорват върху религиозни основи съществуването на еврейската държава, бяха удостоени с особена почит. Сред тях беше и британският равин Арон Коен - пенсиониран преподавател от еврейския религиозен колеж в Хитчин, окръг Хертфордшир. Той признава, че холокост наистина е имало, обаче заяви, че не намира нищо с антисемитски характер в изказванията на президента Ахмадинеджад. На събирането присъстваше и равин Моше Арие Фридман от Австрия, който установи връзки с мюсюлмански духовници, като им даваше визитната си картичка.
Извън официалната страна на конференцията, имаше определена показност, която предаваше различно послание. Редиците, окачени един до друг плакати съдържаха думи като "измислица" и "истина". Под "измислица" (или "мит") се визираха възприеманите за истинни версии на холокоста, докато с "истина" бяха определени противните мнения. Един от плакатите, озаглавен простичко "Истината", съдържаше фотографии на писателя Дейвид Ървинг с Ернст Цундел - видният германски неонацист, който в момента също е в затвора. Две от книгите на Ървинг - "Войната на Хитлер" и "Нюрнберг: Последната битка" - бяха изложени видно, наред с редица други трудове за холокоста, писани от ревизионисти. Нямаше книги от ортодоксални историци, посветени на времето на нацизма.
Беше представена и видеокасета с документален филм за "съмнителните газови камери" и "предполагаемото окончателно решение". Поредица от фотографии показваха британски войници, които принуждават германски затворници да изравят трупове от масов гроб. Надписите към снимките подсказваха, че британците са отговорни за смъртта на избитите. Един от тях гласеше: "Интересният момент тук е, че гробът е бил направен през последните дни на войната, веднага след като лагерът е бил организиран от британски войници". Друга снимка, претендираща да е правена в концентрационния лагер Дахау, показваше група добре охранени, усмихващи се лагерници.
Малцина от присъстващите имаха вид на хора, изпитващи някакви притеснения. Г-н Дейвид Дюк похвали събитието като опит за упражняване на свободното слово. "Срамота е, че се налага тъкмо Иран - една държава, която ние твърде често определяме като "потисническа", да създава тази възможност за свободата на словото", посочи той. "Лично аз смятам, че Израел е терористична държава. Тя е дори терорист "номер едно" в целия свят!"
Г-жа Ренуф призна, че на евреите през Втората световна война наистина са им се случили "ужасни неща", обаче заяви твърдо, че техните собствени лидери са им ги причинили. "Ако някои хора се превръщат в антисемити, това се дължи на факта, че те са повярвали на еврейските водачи и се стремят да противодействат на самата природа на юдеизма, която е насочена против неевреите", посочи тя.
Австрийският равин Моше Арие Фридман излезе с аргумента, че посочваната цифра от шест милиона загинали през холокоста евреи всъщност идва от едно пророчество, направено от основателя на съвременния ционизъм Теодор Херцел много преди Втората световна война. Той сподели, че последните проучвания показват истинския брой на загиналите и той е около един милион души. "И политически, и исторически погледнато,

земята на Палестина не принадлежи на евреите


и трябва да бъде върната на палестинците", заяви равин Фридман.
Единственият ирански народен представител от еврейски произход, Морис Мотамед, обаче определи състоялото се събиране като "голям позор".
Във Великобритания, председателят на фондацията за честване възпоминателния ден на холокоста Стивън Смит посочи, че конференцията в Техеран влизала в разрез с масовото възприемане на холокоста сред младите британци. "Три четвърти от младежите у нас знаят кога се е случил холокостът, а 84 процента са чували за Аушвиц. Познанието е първата стъпка към предотвратяването. Отричането пък е първата стъпка към повторното извършване", сподели той.

в-к Атака 15/12/2006



Тагове:   Иран,   Отричащи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: revisionist
Категория: Политика
Прочетен: 362057
Постинги: 25
Коментари: 153
Гласове: 128
Архив