Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 19:08 - ЕС ще криминализира отричането на холокоста
Автор: revisionist Категория: Политика   
Прочетен: 2560 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕС ще криминализира отричането на холокоста image

Европейските министри на правосъдието и вътрешния ред, които ще се срещнат в четвъртък в Люксембург, най-вероятно ще приемат текст, инкриминиращ публичното отричане на холокоста и други геноциди, както и всички изказвания, подбуждащи към расова дискириминация. Според Ройтерс обаче, която е видяла проекта на закона, той далеч няма да бъде толкова строг, колкото беше представян в последните месеци.

Споровете за текста продължават повече от шест години, като основното противопоставяне беше между свободата на словото и необходимостта да се прекратят засилващите се избилици на расизъм и антисемитизъм в Европа. Крайният вариант на текста обаче сочи, че свободата на словото е надделяла. Отричането на холокоста срещу евреите през Втората световна война ще бъде инкриминирано само ако директно подбужда към насилие. Иначе всяка страна ще може сама да решава какви наказания да налага. И в момента някои страни като Франция наказват отричането на еврейския геноцид, докато други като Дания и Швеция допускат подобни изказвания в публичното пространство.

Спорове имаше и по отношение на отричането на останалите масови престъпления. Докато холокостът и геноцидът в Руанда през 1994 г. бяха включени в текста без проблеми, то геноцидът срещу арменците през Първата световна война остана доста спорен. Отричането му беше инкриминирано миналата година във Франция, но пък Турция изобщо не го признава и смята, че загиналите тогава арменци са част от жертивите на гражданската война, разразила се в хода на разпада на Османската империя. Друг проблем бяха престъпленията по време на сталинисткия режим в бившия СССР, за които Полша и балтийските републики настояват да се включат, а други твърдят, че те нямат нищо общо с расизма.

Публичното призоваване към насилие и омраза заради расови, религиозни или етнически причини ще бъде наказвано в общоевропейски план с от една до три години затвор. Подобни текстове обаче и сега има в повечето европейски страни.

Междувременно петима депутати от различни фракции в Европейския парламент приеха декларация, с която настояват интернет провайдърите да бъдат задължени да свалят от сървърите си страници с расистко съдържание. През последната година са получени над 6 хил. оплаквания срещу сайтове, подбуждащи към расизъм. За да придобие законодателен характер, декларацията трябва да бъде подписана от повече от половината депутати.


Милиардерът Джордж Сорос нападна в сряда израелското лоби в САЩ, като обвини администрацията на президента Джордж Буш, че е предприел погрешна стратегия срещу Палестинската автономия заради прекаленото си вслушване в еврейското лоби във Вашингтон. Обвинението беше изразено в статия за "Ню Йорк ривю оф букс". Според Сорос Американско-израелския комитет за публични дела, който има над 100 хил. членове, се меси прекалено много в американската външна политика за Близкия изток. По думите му грешките на Вашингтон в региона само разпалват антиизраелските настроения. Преди последните президентски избори в САЩ Сорос обяви, че ще даде 5 млн. долара срещу Буш.

18 Апр. 2007 в-к Дневник


Тагове:   Отричането,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: revisionist
Категория: Политика
Прочетен: 362054
Постинги: 25
Коментари: 153
Гласове: 128
Архив